Dr. Mihaela Bilic a precizat, pe pagina sa de socializare, câtă cafeină putem consuma zilnic… fără să avem probleme de sănătate. Astfel, băută moderat, (2-3 cești/zi), cafeaua aduce beneficii organismului.
Teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță, chiar dacă au nume diferite. Metodele de preparare influențează, însă, concentrația de teină/cafeină din ceai sau cafea, atrage atenția celebrul medic, potrivit Adevărul.
„Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb, cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore. Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină: un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina). Cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un espresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit. Raportat la 100 ml lichid, un espresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea espresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg”, explică dr. Mihaela Bilic.
„Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg… greu de atins”, a mai spus Mihaela Bilic, care a oferit și o formulă de calcul, în acest: greutatea x 6 = doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300 mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg.
„O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea cu lapte și multă gheață. Iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa”, a completat ea.